Actie schone Waal

Doe mee, ruim op!

Open brief aan Nijmeegse gemeenteraad: zwerfafval Waalstranden loopt uit de hand

Geplaatst door op

Geachte gemeenteraad en alle Nijmegenaren

Het zwerfafval op de Waalstranden bij het Nijmeegse centrum loopt uit de hand. Sinds de voetgangersbrug onder de oude Waalbrug – de Ooijpoort – is er op mooie dagen vanuit het centrum een continue stroom dagjesmensen richting natuurgebied de Stadswaard.

Inmiddels is bijna 50 keer zwerfafval geprikt, dit jaar bijna 20 keer via de Schone Waal Challenge voor teams en de online opruimkalender van www.actieschonewaal.nl. Los van de actie ruimen iedere ochtend vier mannen vrijwillig op in samenwerking met de wijkveger van Team Binnenstad.

Hoop in de kiem gesmoord

Het afval leek minder te worden en er was voorzichtige hoop op een cultuuromslag. Die heeft het mooie weer in de kiem gesmoord. Het lijkt dweilen met de kraan open (zie foto’s.)

Prangende vragen!

1. Willen we als Nijmegenaren wel dat er wat aan de troep gebeurd?

2. Zijn we als mensen verworden tot een soort … koeien?

Voorgestelde oplossingen:

1. Een aantal hoogwater bestendige vuilnisbakken.
Het argument dat dit een natuurgebied en geen recreatieplek, werkt in de praktijk niet en is de kop in het zand (beter: afval) steken.

2. Meer Nijmegenaren en teams van bedrijven, verenigingen of organisaties die komen prikken en met strandgasten een praatje houden. Dat ruimt op en laat zien dat troep niet kan!

3. Een groot beeld van een Konikspaard dat dubbelt als afvalbak aan begin voetgangersbrug. Beloningsgeluid als je er afval in deponeert. In beeld rol biologisch afbreekbare afvalzakken zodat mensen altijd kunnen opruimen. Tekst: Ik ben hier de Konik! Doe mee, ruim op.

Tijd voor Actie

Geachte raadsleden, wij hopen u te zien voor de Schone Waal Challenge: 1,5 uur de Waalstranden opruimen en een opvolger vinden die de uitdaging overneemt. Een uitdaging inderdaad die we alleen samen aan kunnen. Neemt u het symbool van de Challenge aan: een goud gespoten afvalknijper?

Aan alle andere Nijmegenaren:

- Lees de geschokte reacties van vrijwilligers op de facebook pagina van actie schone waal:https://www.facebook.com/pages/Actie-Schone-Waal/1482670818639462

- Teken in op de online opruimkalender: http://actieschonewaal.nl

- Meld je bedrijf, vereniging of organisatie ook aan voor de Schone Waal Challenge

Damiaan, voorzitter pelgrimsroute Walk of Wisdom. Foto en mede coördinator: Manja Bente

Meer informatie over Actie Schone Waal: http://actieschonewaal.nl

Actie Schone Waal is in juli 2014 opgezet door pelgrimsroute de Walk of Wisdom die onder meer langs de Waalstranden loopt. Doel: rommel opruimen en mensen inspireren tot bewustwording.